GES promotion practice

GES Promotion DD Past Questions and Answers

Practise sample questions for Deputy Director. This public preview includes 20 of 1332 questions.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising

Sample Questions and Answers

1. Which of the following Sustainable Development Goals (SDG) relates to education?

A. SDG 2
B. SDG 4
C. SDG 6
D. SDG 8
Answer: B. SDG 4

2. The type of validity which is reflected in appearance of the test is known as……………….

A. Construct
B. Content
C. Face
D. Predictive
Answer: C. Face

3. The components of the Capitation Grant include all the following except

A. Improving access
B. Non-teaching staff
C. School facilities
D. School management
Answer: B. Non-teaching staff

4. Which of the following is not an example of a conducive school climate?

A. Discipline plans and procedures reflect equity and respect for diversity in all areas
B. Expectations for academic achievement for all students are not evident
C. The physical environment is clean and orderly
D. The school environment is driven by a clear plan for school safety and code of Conduct for staff and students.
Answer: B. Expectations for academic achievement for all students are not evident

5. What does it mean to ‘think outside the box’ as an educational leader?

A. Employ more people
B. Follow the status quo
C. Generate innovative ideas
D. Respect your employees
Answer: C. Generate innovative ideas

6. The ministry of Education develop the Education Sector Medium Term Development Plan (ESMTDP) to span over the period of

A. 2018-2020
B. 2018-2021
C. 2018-2025
D. 2018-2030
Answer: B. 2018-2021

7. A school head has been transferred to a failing school. In order to turn it around, the school head must best avoid early mistakes and promote a smooth transition by taking which of the following actions first?

A. Communicating a willingness to refer initially to the experience and judgment of long-time school staff.
B. Holding discussions with many stakeholders to learn about local values, views and priorities.
C. Presenting for discussion a comprehensive, research-supported plan for improved student achievement
D. Seeking information from the previous school head about leadership strategies that did and did not work at the schools
Answer: D. Seeking information from the previous school head about leadership strategies that did and did not work at the schools

8. Which of the following is not a major reason why a school improvement support officer (SISO) will visit a school?

A. The constitution mandates him/her
B. The head is a colleague
C. The PTA is convening a meeting
D. The teachers are on strike
Answer: B. The head is a colleague

9. The best way to monitor the performance of teachers is through

A. Appraisal services
B. Focus group discussions
C. In-service education and training (INSET)
D. School visit
Answer: D. School visit

10. Which of the following is a feature of centralized system of educational management?

A. Bottom-up approach to policy-making
B. Hierarchy of authority in decision-making
C. Local level participation in decision-making
D. Top-down approach to policy-making
Answer: D. Top-down approach to policy-making

11. The SDG that relates to education aims to ensure

A. Equitable and inclusive education for all, especially the girl child
B. Improved access and participation in education for all school-aged children
C. Inclusive and equitable quality lifelong learning opportunities for all
D. Universal basic education for all
Answer: C. Inclusive and equitable quality lifelong learning opportunities for all

12. A JHS teacher gives students a term project that involves various activities such as conducting a research, interviewing people, writing a report and making group presentation in class. Which of the following strategies should the teacher use to help the students successfully carry out their projects?

A. Explaining to the students how the objectives of the project fit into a larger instructional plan.
B. Organizing project task in a step by step sequence and providing students directions and reminders for completing each step.
C. Putting students into groups and scheduling regular tomes for them to meet.
D. Reassuring students that they possess all of the skills and abilities needed to complete the project tasks.
Answer: A. Explaining to the students how the objectives of the project fit into a larger instructional plan.

13. How should you handle sensitive information of the District?

A. Create procedures for organizing, storing and eventual disposal of sensitive information.
B. Ensure that all sensitive paperwork stays with you so that nobody else has access to it.
C. Post it on the internal website of the district for only internal members to access.
D. Shred it all and make sure you either burn them or recycle the waste.
Answer: A. Create procedures for organizing, storing and eventual disposal of sensitive information.

14. Itnis important for teachers to know the code of conduct because

Answer: It provides a set of rules outlining the norms, rules and responsibilities or proper practices of the teacher.

15. Which of the following qualities is at least important in team building?

A. Good planning
B. Mutual respect
C. Self-respect
D. Shared trust
Answer: C. Self-respect

16. In which of 2020 was the main edition of Ghana education Service Newsletter; ‘GES TODAY’ released?

A. April
B. August
C. June
D. May
Answer: A. April

17. Transfer grant payable is equivalent to

A. Two months gross salary
B. Two months net salary
C. One-month net salary
D. One-month gross salary
Answer: B. Two months net salary

18. The basic assumption that supervision has an expect tag attached to it means the supervision …………………..

A. Must have a PhD qualification
B. Should ensure students have the requisite qualification before they are admitted
C. Should ensure that teachers have the minimum academic qualification
D. Should ensure that teachers have lots of weekend
Answer: C. Should ensure that teachers have the minimum academic qualification

19. The national accreditation board is responsible accrediting service providers who offer in-service training service to teachers.

A. True
B. False
Answer: B. False

20. Which one of the following reasons best explains why you should be flexible in your new leadership role? You

A. Are on call for 24hrs a day.
B. Work with all GES District Directors as well.
C. Work with people from all walks of life.
D. You prepare the same document several different ways
Answer: C. Work with people from all walks of life.

Ready to practise the full question bank?

Get randomized DD questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.

Start Practising