GES promotion practice
GES Promotion ADII Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director II. This public preview includes 20 of 1332 questions.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. The common Core Programme ( CCP) for Junior and Senior High Schools consists of how many subjects
A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
Answer: C. 9
2. All of these key terms relate to an / or despite reliability, except
A. Consistency
B. Credibility
C. Dependability
D. Trustworthiness
Answer: D. Trustworthiness
3. Which of the following is a part of the major regulatory laws governing financial administration in schools in Ghana
A. Create room to accommodate the increase in enrolment
B. Expand physical school infrastructure and facilities
C. Increase the number of holidays (especially for teachers)
D. The public financial Management Act 2016(Act, 9211)
Answer: D. The public financial Management Act 2016(Act, 9211)
4. Which of the following is not one of the core domains of the National Teachers Standards?
A. Professional ethics
B. Professional knowledge
C. Professional practice
D. Professional values and attitudes
Answer: A. Professional ethics
5. Which of the following offices of the ministry of education houses the Education Management information system (EMIS) date?
A. Administration and general service
B. Free senior high school secretariat
C. Reform secretariat
D. Statistics, research, information management (SRIM)
Answer: D. Statistics, research, information management (SRIM)
6. The Ministry of Education of Ghana, which is a multi-portfolio government ministry, was establish in………..
A. 1947
B. 1956
C. 1957
D. 1960
Answer: C. 1957
7. As ways of mitigating the graduate unemployment issues, the government has introduced the following interventions except
A. Nation Builders Corps
B. National Youth Employment Programme
C. Teachers and Nurses Allowances
D. Youth in Afforestation
Answer: C. Teachers and Nurses Allowances
8. Which of the following was part of the programme and intentions implemented to facilitate the attainment of the Free Compulsory University Basic School (FCUBE)policy objectives? i. Quality improvement in primary schools (QUIPS) ii. CHILD School Community progress in Education (Child Scope) iii. Performance Monitoring Test (PMT) iv. District Teacher Support Teams (DIST)
A. I, II and III only
B. II and III only
C. iii only
D. I, II, III and IV only
Answer: D. I, II, III and IV only
9. The activity of teachers investigating their own practice and development useful ideas improve their practice can be referred to as …………….research
A. Action
B. Basic
C. Qualitative
D. Quantitative
Answer: A. Action
10. Management is commonly define as
A. getting things done so that demand is for fulfilled
B. getting things done through others people
C. knowing what actually has been produced and which should have been produced
D. working for others
Answer: B. getting things done through others people
11. Which of the following subjects is not part of the list of subjects to be studied under the common core programme for junior and Senior High School in Ghana?
A. Career Technology
B. History
C. Physical and Health Education
D. Religious and Moral Education
Answer: B. History
12. The field of study which is concerned with the construction of thought processes. Including remembering, problem solving, and decision making is called…………….
A. Cognitive Development
B. Education
C. Epistemology
D. Pedagogy
Answer: A. Cognitive Development
13. Which of the following is/was the objective(s) of the 1987 Education Reform? I Increase access to basic education II Shorten the pre-university structure from 17 years to 12 years III Make education cost-effective IV Improve the quality of education by making it more relevant to socio-economic conditions.
A. I only
B. II and III only
C. I,II and III only
D. All of the above
Answer: D. All of the above
14. Where is the International Courts of Justice situated?
A. The Hague
B. Berlin
C. Washington DC
D. Geneva
Answer: A. The Hague
15. The word “Pedagogy” means to ………………..
A. Educate the child
B. Guide the child
C. Lead the child
D. Understand the child
Answer: B. Guide the child
16. How many functional division dose the Ghana Education Service have at the Headquarters?
A. 9
B. 10
C. 11
D. 12
Answer: B. 10
17. The guidance principle of guidance and Counseling is that optimum emotional and psychosocial welling of the leaner is a determination factor for effective learning
A. True
B. False
Answer: A. True
18. How many division are under the jurisdiction of the Director-General ( Quality and Access) of the Ghana Education Service?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
Answer: C. 7
19. Experimental designs are characterized by:
A. Normative data
B. Controlled conditions
C. Automated Stimulation
D. All of the above
Answer: B. Controlled conditions
20. A student’s ability is analyzing issues and situations leading to the resolution of problems are a demonstration of what kind of competence?
A. Communication and collaboration
B. Critical thinking and problem solving
C. Cultural identity and global citizenship
D. Personal development and leadership competence
Answer: B. Critical thinking and problem solving
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADII questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising