GES promotion practice
GES Promotion ADI Past Questions and Answers
Practise sample questions for Assistant Director I. This public preview includes 20 of 1332 questions.
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start PractisingSample Questions and Answers
1. The sustainable Development Goal (SDG) 4 advocates for inclusive and equitable quality education and promotion of lifelong learning opportunities for all. To achieve this, targets and indicators have been set that enjoin countries to put in place, system and policies, among others, to increase the supply of……………….
A. Qualified teachers
B. New posted teachers
C. Degree teachers
D. Basic education teachers
Answer: A. Qualified teachers
2. Which of the following is /are data produce by norm- referenced test?
A. Determining of whether students are performing at grade level
B. Mastering of specific objectives in the curriculum
C. Mastery of specific skills related to the curriculum
D. All of the above
Answer: A. Determining of whether students are performing at grade level
3. Who performs the following functions of the Education Directorate? I. Ensuring the wages and salaries paid to Teacher are actually earned II. Ensuring that ghost names are removed from pay rolls III. Chairing the budget and procurement committees of the Directorate
A. Accountant
B. Budget Officer
C. AD/DD Finance and Administration
D. Internal Auditor
Answer: C. AD/DD Finance and Administration
4. The comprehensive National Teacher policy for Ghana is underpinned by basic value-based principles that teachers are expected to imbibe to impact their school and community. The community culture of Ghanaian people influenced the list of values that have been highlighted in this policy. The core values are the following except
A. Integrity
B. Dignity
C. Continuous self-leaning
D. Stepping stone
Answer: D. Stepping stone
5. Who is responsible for the roles below? I. Distribution of textbooks and other teaching and learning materials to school in the districts. II. Conducting Annual Basic School Census at the Circuit centre. III. Collecting and Collation of figures on enrolment of pupils by sex, class and school.
A. AD/DD Human Resource Management and Development.
B. AD/DD Quality and Access.
C. AD/DD Finance and Administration.
D. AD/DD Planning, Data collection, Research, Monitoring. Evaluation.
Answer: D. AD/DD Planning, Data collection, Research, Monitoring. Evaluation.
6. What is the mandate of the Ghana Education Service?
A. Implement the approval policies of the Ministry of education
B. Assist the Ministry of Education to formulate policies
C. Create an enabling environment in all educational institution and management positions that will sustain effective teaching and learning in schools and promote management efficiency within the service
Answer: A. Implement the approval policies of the Ministry of education
7. …….. Occurs when a subordinate supposed to perform a delegated function in turn assign the same duty to another person to perform.
A. Delegation
B. Assignment
C. Red legation
D. Appointment
Answer: C. Red legation
8. Gold hammer developed types of supervision for Supervisors and these are: I. Observation II. Analysis III. Strategy planning IV. Conference V. Post Conference Analysis VI. Brief visits
A. I,II,III,V, and VI
B. II,III,IV, and V
C. I,II,III,IV,V, and VI
D. I,II,III,IV, and V
Answer: D. I,II,III,IV, and V
9. The polices, frameworks as well as policy initiatives related to the teacher exclude:
A. UNESCO (May 2020). Supporting teacher in back-to-school efforts: Guidance for policy-makers.
B. National pensions Act 2008
C. The Education strategic plan (2018-2030)
D. Pre-tertiary teacher professional Development and in Ghana- policy framework (2018).
Answer: B. National pensions Act 2008
10. Which of the following statements about school culture is correct?
A. A principal’s behavior is the sole determinant school culture
B. School culture consists of shared value and beliefs that tell educators how to address problems
C. School cultural describe a school’s mission
D. School cultural describe the demographic compositions of school
Answer: B. School culture consists of shared value and beliefs that tell educators how to address problems
11. One of the key learning objectives of sustainable development Goals (SDG) 4; to ensure inclusive and equitable quality education and promotion of lifetime learning opportunities for all is that the learner
A. Is able to identify his or her individual rights and clarify his or her needs and value related to work
B. Is able to recognize the intrinsic value of education and to analyze and identify his or her personal development
C. Knows the basic principle of sustaining planning and building and can identify opportunities for making his or her own area more sustainable and inclusive
D. Understands the inequality is a major driver for social problems and individual dissatisfaction
Answer: B. Is able to recognize the intrinsic value of education and to analyze and identify his or her personal development
12. The vision of the Ghana Education service is to
A. Implements the approved policies of the Ministry of Education
B. Assist the Ministry of education to formulate policies
C. Creates an enabling environment in all educational institution and management position that will sustain effective teaching and learning in schools and promote management efficient within the service
D. Ensure that all Ghanaian children of school-going age are provided the quality formal education and training through effective and efficient management of resources to make education delivery relevant to the manpower and social needs of the nation
Answer: C. Creates an enabling environment in all educational institution and management position that will sustain effective teaching and learning in schools and promote management efficient within the service
13. Ghana Education Trust Fund (GET Fund) provides support mainly in the area of
A. Administration expenses
B. Assets and investment expenditure
C. Compensation of employees
D. Goods and service
Answer: B. Assets and investment expenditure
14. Which of the following is not a specific duty of the Ghana Education Service?
A. Develop educational policies and programmes
B. Maintain professionals standards and the conduct of its personnel (knowledge of conditions of service and code of conduct required)
C. Register, teacher and keep an up-to-date register of all teachers in the public system
D. Register, supervise and inspect Private pre-tertiary education institution
Answer: A. Develop educational policies and programmes
15. Schumann’s Accumulation Model is based on the fact that:
A. language is required through parents
B. language is not acquired without socialization
C. language is not acquired through socialization
D. children learn language through imitation
Answer: B. language is not acquired without socialization
16. ……….is not a body under the Ministry of Education.
A. National Council for Tertiary Education (NCTE)
B. National Accreditation Board (NAB)
C. Curriculum Research and Development Division (CRDD)
D. Ghana Education Trust Fund (GET Fund)
Answer: C. Curriculum Research and Development Division (CRDD)
17. Which of the following is not a factor in salary determination
A. Comparison with jobs
B. Job description
C. Job assessment
D. Log service or Rank
Answer: C. Job assessment
18. The educational Accreditation Board (NAB) falls under the Ministry of Education and is responsible for accreditation and quality assurance in higher education in Ghana. The NAB was set by the government in
A. 1993
B. 2009
C. 2010
D. 2011
Answer: A. 1993
19. Which of the following constitutes the national teacher standards?
A. Professional Association, professional practice, professional license
B. Professional Knowledge, professional practice, professional license
C. Professional values and attributes, professional association, professional practice
D. Professional values and attributes, professional knowledge professional practice
Answer: D. Professional values and attributes, professional knowledge professional practice
20. Which of the following statement about teacher group decision make is correct?
A. Group decision making indicates teachers have taken over decision making in schools
B. Group decisions making procedures shares leadership in the school
C. Group decision making shows individual teachers are unable to take decision
D. In group decision making only unimportant decisions are made
Answer: B. Group decisions making procedures shares leadership in the school
Ready to practise the full question bank?
Get randomized ADI questions, instant marking, corrections and progress tracking on Sirbus.
Start Practising